Ergonomisch dragen

Dragen en hechting

 

Wat doet dragen?

Met het dragen van je baby of kindje heb je hem/haar dichtbij en toch je handen vrij. Fijn als je merkt dat je kindje graag bij je wilt zijn, maar jij ook andere dingen wilt doen.

 

Maar het dragen doet nog zoveel meer dan dat!

Als je baby net geboren is, merk je al snel dat het rustig wordt van bij jou liggen of getild worden. Huilt je kindje? Als je hem/haar optilt, zul je merken dat dit helpt. Dit is logisch! Je kindje heeft 9 maanden bij mama in de buik gezeten. Elke beweging gevoeld, de hartslag, het ademhalen, de warmte en geborgenheid in de baarmoeder. Na de geboorte is alles anders voor je baby. Juist het dragen helpt dan bij je kindje laten wennen aan de grote wereld.

Door te dragen voelt het kindje jouw huid, ademhaling en bewegingen optimaal. In de draagzak of doek voelt het kindje de compactheid die het ook heeft ervaren in de baarmoeder. Je baby zal rustiger worden van je ademhaling en minder stresshormoon aanmaken. Het draagt bij aan een goede hechting. Je kindje kan zo op eigen tempo, met jou als veilige haven, de wereld verkennen.

 

 

Als je meer leest over dragen, lees je ook vaak over de term 'ergonomisch dragen'. Wanneer is het dragen ergonomisch? Bij ergonomisch dragen zorg je voor de juiste materialen om je kindje in de natuurlijke houding te dragen, waarbij je zorgt voor een optimale houding voor het kindje en de drager.

 

Dit komt neer op het volgende:

  • je kindje zit met de beentjes en billen in de zogenaamde M-houding of kikker-houding. De knietjes zijn hoger dan de billen. Hierdoor zorg je ervoor dat de baby de heupen in de juiste houding heeft voor de ontwikkeling van het heupgewricht. De drager ondersteunt van knieholte tot knieholte. De onderbenen en voetjes hangen dan buiten de doek of drager.

  • In de drager volg je de natuurlijke bolling van de rug. Bij geboorte heeft je baby een bolle rug. Dit verandert pas als het ouder wordt. Door deze bolling in de drager te volgen kantelt het bekken, waardoor de heupen in de juiste houding komen.

  • Als de baby pas geboren is, kan het nog niet zelf zijn hoofd ondersteunen. Een ergonomische drager juist gebruiken, zorgt er voor dat het nekje goed wordt ondersteund.

  • Bij ergonomisch dragen zit je kind altijd rechtop. Hierdoor is de ademweg vrij.

 

Voor de dragende persoon is het ergonomisch dragen net zo belangrijk! Door goede ondersteuning in de heup en romp, met je kindje zo dicht mogelijk tegen je aan, zal het dragen het meest comfortabel zijn. Hierdoor is het dragen langere tijd achter elkaar goed vol te houden. Veel makkelijker dan een baby, of ouder kindje, op de arm te tillen.