Peuter en kleuter dragen

Een baby die gedragen wordt, de voordelen en redenen zijn al opgenoemd. Dat een peuter of kleuter gedragen wordt in een draagdoek of draagzak, is voor veel mensen niet zo vanzelfsprekend of normaal. Toch biedt ook op deze leeftijd dragen nog steeds veel voordelen. Een peuter of kleuter zal veel zelf willen lopen, zelf de wereld ontdekken, zelf doen! Maar als ze moe zijn, onder de indruk, of iets spannend vinden, is dat vaak niet meer zo. Je kind langere tijd op de arm of nek tillen is voor de meeste mensen niet goed vol te houden, dus moet het kind zelf meelopen. Met wellicht een driftbui, of verdrietig kind tot gevolg.

 

Je kent het vast wel;

Aan het eind van de dag een moe kind om je heen, maar er moeten nog boodschappen gedaan worden, of gekookt worden.

Je kind is ziek en hangt het liefst de hele dag bij jou, maar een broer of zus moet wel opgehaald worden van school.

Je hebt een lange dag voor de boeg (feestje, dagje uit, lange wandeling) en je kind houdt de dag nog niet helemaal vol, maar heeft geen volwaardig slaapje in bed meer nodig. Of vindt zelf dat dit niet meer nodig is.

 

Allemaal situaties waarbij dragen uitkomst kan bieden! Veilig bij papa, mama of verzorger kunnen prikkels verwerkt worden, even een rust of zelfs slaapmoment gepakt worden, even lekker knuffelen, terwijl er wel gekookt kan worden.

 

In een draagdoek of draagzak kan je peuter of kleuter de wereld verkennen vanuit de veilige geborgenheid bij de drager. Op deze leeftijd is vaak een draagzak of ringsling makkelijker. Je kind kan zo makkelijker wisselen als het iets wilt ontdekken, of daarna weer terug wilt in de draagzak. Doordat je meegroeit in het dragen, is het niet zwaar. Op de arm of nek tillen is veel zwaarder en oncomfortabel. Doordat de drager goed past en aansluit bij kind en drager, wordt het gewicht mooi verdeeld.